Thales | Verbetering kwaliteit dienstverlening

Aresz helpt Thales om dienstverlening op hoger niveau te brengen

Invoering kennismanagment en optimatliseren van de planning

Invoeren van kennismanagement en optimaliseren van de planningsactiviteiten zijn twee belangrijke doelstellingen uit het verbeterprogramma voor Thales TTS. Dit verbeter programma heeft als belangrijkste doelstelling de dienstverlening en klanttevredenheid naar een hoger plan te brengen.

Aresz was verantwoordelijk voor het inventariseren van de huidige situatie en behoefte. Voor zowel kennismanagement als planning heeft hij de processen ingericht en bijbehorende requirements t.a.v. Servicenow opgesteld en zijn de wijzigingen doorgevoerd in de tooling.

Na implementatie is het beheer rondom kennis ingericht en geborgd dat kennis ook up to date wordt gehouden. Door de nieuwe meer efficiĆ«nte wijze van plannen en managen van kennis moet op korte termijn 4 FTE worden bespaard en op lange termijn 8 FTE.