1930

🤹‍♂️ De opkomst van een meer menselijke management aanpak (The Human Management Revolution) is door Joost en Pim van Corporate Rebels prachtig beschreven.  Geen tijd? Scroll dan meteen door naar de 8 trends en bepaal of jij op het juiste pad zit.

🗣 Een goed gesprek werkt beter dan een vergadering met een strakke agenda. Waarom praten we niet meer echt met elkaar? En waarom zijn concrete problemen en praktische oplossingen niet sexy in de management teams? Weer een mooi artikel van Michael Bres.

👩🏻‍💻 Wie wil er nou nog 40 uur werken? En is 24 vakantiedagen nog wel genoeg? Bij Bynder werken ze al twee jaar met ongelimiteerde vakantiedagen. Hoe? Dat lees je hier.

✈️Interpretatie van verzamelde informatie is soms levensgevaarlijk, want laat je je sturen door vooroordelen of feiten? En kloppen die feiten wel. Tijdens de 2e wereldoorlog wilde de Engelsen hun vliegtuien beter beschermen, waar hoe? Een mooi verhaal over selection bias.

🎯 Heel wat gemeentes zetten allerlei veranderprogramma’s in om sneller en beter te kunnen inspelen op ontwikkelingen in de maatschappij. Helaas zien we ook nogal eens dat de juiste diagnose, samenhang tussen interventies, overkoepelend visie en ondersteunende en faciliterende organisatiecultuur missen. De vraagt rijst: hoe dan wel?

🚦 Hoe voorkom je dat ICT projecten falen?  Wat mij betreft begint het met het geen ICT project meer te noemen. In dit goed geschreven artikel staan 5 andere tips.

🦆 Hoe cool is dit! Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in samenwerking met Disney een speciale uitgave van de Donald Duck uitgebracht over Digitalisering

🏉 Een dagje uit het leven van een scrummaster.


🤴 Wil je een basiscursus projectmanagement volgen? Twijfel je tussen Prince2 of IPMA? Twijfel dan niet. Doe eerst Prince2 en snel daarna IPMA. Waarom: omdat projectmanagement veel meer is dan en proces en een methode. Meer weten? Tanja heeft het netjes uitgewerkt. 

🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Twee jaar lang mocht de Belgische filmmaker Lode Desmet meekijken met de Brexit coordinator van het Europees Parlement Guy Verhofstad en zijn team. In deze serie krijgen we een exclusief en onthullend inkijkje in de discussies en off-the-record gesprekken die de Europese onderhandelaars met elkaar voerden. We zijn erbij terwijl ze hun strategie uitstippelen hoe ze het beste met de Britten moeten onderhandelen.

1912

🔜 De veranderingen bij organisaties volgen elkaar snel steeds sneller op. Met als gevolg dat het aantal veranderinitiatieven en projecten toeneemt. Tegelijkertijd wijzigt de manier waarop het projectmanagementvak wordt uitgeoefend – nieuwe werkmethodes en technologieën doen hun intrede, er wordt meer gevraagd van projectmanagers

👍 Als je van de tien tips hierboven vooral de laatste tip over millennials in projecten interessant vindt? Bel of mail me dan even! Dan heb ik nog veel meer tips voor je! Of kijk op deze site.

📊 Dat de wereld steeds sneller veranderd, dan zal niemand zijn ontgaan. Maar dit filmpje over de opkomst en ondergang van de grote merken in de afgelopen 20 jaar is wel heel beeldend.

✅ Moet je wel eens  taken delegeren? Stop daar dan direct mee en start met het delegeren van resultaten. Op deze manier wordt de creativiteit in je organisatie en omgeving veel beter benut. Het zorgt er ook meteen voor dat je zelf niet in de valkuil stapt om de manier van uitvoering te controleren.

🏒 Een hockey coach in Amerika heeft in de helm van zijn vier jarig zoontje een microfoon verstopt. We krijgen we een bijzonder inkijkje in het hoofd van dit jochie. 

💣 Bizarre nieuwe gerestaureerde videobeelden van nucleaire testen uit 1953. Je ziet eerst in een fractie van een seconde alle verf van auto’s verdampen en een moment later vernietigd de schokgolf letterlijk alles.

🔔 Apptip van de week: Ik krijg nog wel eens de vraag waar en hoe ik alle informatie over deze nieuwsbrief vind én waar ik de tijd vandaan haal om ook alles te lezen. Het antwoord zit deels in een praktisch hulpmiddel: RSS (Really Simple Syndication). Het is een makkelijke manier om automatisch op de hoogte te blijven van wijzigingen op je favoriete sites en blogs. Met een RSS-reader applicatie kun je je abonneren op RSS-feeds. Zo hoef je niet zelf meer alle website te struinen. Ik gebruik de gratis applicatie Reeder voor mijn Macbook, iPad en iPhone. 

1907

🙇‍♂️ Wie wil er nou niet intelligent zijn? Of op zijn minst intelligent overkomen. Knoop deze 7 uitdrukkingen die je dan nooit meer mag zeggen goed in je oren.

⏲ Wordt productiever door je dagen meer te timeboxen of maak het werk voor jezelf simpeler.

✈️ Een indrukwekkend staaltje plannen en organiseren. Even een Boeing 747  over 17 sloten, 15 weilanden en de A9 verplaatsen. “Waar zijn we aan begonnen” dacht de directeur van Corendon de avond vóór de grote verhuizing.

🚃 Zit jouw organisatie ook in een Agile transitie? Gingen jullie voortvarend van start, maar liep de boel vast toen het allemaal wat grootschaliger werd? Dan herken je vast deze mooie beeldspraak: “We are building a train, but ignoring the track?”

🏛 Het kabinet Rutte-III zet stevig in op digitalisering van de overheid. Het urgentiegevoel daarbij is groot. Maar hoe doet Nederland het eigenlijk vergeleken met de koploper en een achterhoedespeler? Wat kan Nederland daarvan leren en wat kunnen organisaties daarmee? En wat zijn eigenlijk succesfactoren voor het omgaan met digitalisering? Waar staat de Nederlandse digitale overheid volgens Erik Boerma, Mark Elstgeest en Laura Steenbrink?

👨‍⚕️Managers weg, autonomie terug. Toen thuiszorgorganisatie Buurtzorg zelfsturing introduceerde, volgden veel bedrijven dat voorbeeld. Zo ook thuiszorgorganisatie Cordaan. Maar was dat nou wel zo’n goed idee? Het korte antwoord: nee. Maar lees vooral dit artikel van Juli Clover even.

📸 Nep nieuws, nep foto’s, wat staat ons allemaal nog te wachten. Op de site www.thispersondoesnotexist.nl worden foto’s van niet bestaande - door de computer gegenereerde - mensen getoond. Wat geloof jij nog? Elke keer als je de pagina ververst krijg je een nieuwe foto te zien. 

🙍‍♀️Wie heersen er over de wereld? Voornamelijk mannen. Maar het tij keert. Het percentage vrouwen dat aan de top van een onderneming staat is de afgelopen 20 jaar met 114% gestegen. Zet deze trend door? Lees deze 8 voorspellingen over vrouwen en ondernemerschap.

🔔 Apptip van de week: Het maakt me niet uit welke je gebruikt, maar gebruik tenminste één goede actiepunten-app. Ik gebruik Omnifocus op mijn Macbook, iPhone en iPad. Een goed alternatief is Things van CultureCode. Beide apps bevatten tutorials die je op weg helpen bij het inrichten van je actielijst. Aals je nog meer georganiseerd wil werken, tip ik nogmaals het boek Grip van Rick Pastoor.

#1904

🎧 Vorige week schreef ik over het boek GRIP van Rick Pastoor. Vanaf deze week kun je ook de podcast Hoe krijg je het voor elkaar van Reinier Ladan beluisteren. Hij interviewt in dit eerste seizoen Rick over zijn nieuwe boek.

🔢 Goed nieuws voor ZZP-ers. Vanaf 1 januari 2020 krijgen ze een BTW-nummer dat geen koppeling meerheeft met hun persoonlijke -BSN-nummer.

➐ We hebben er allemaal last van. Tenminste dat hoop ik, want dan ben ik niet de enige. Uitstelgedrag.  Lees dan nu 7 manieren om uitstelgedrag aan te pakken. En lees het nu meteen!

🏅 Leuke manier om kennis te delen! Tanja van den Akker trapt de ForsaAdvies challenge af door haar gouden tip voor projectmanagement met jou te delen. Ik kende haar tip als Eat a frog in the morning van Mark Twain.

🐒 Heb je die 7 tips over uitstelgedrag nog steeds niet gelezen? ⬆ Dan heb je dus echt last van uitstelgedrag. Nog een keer dan. Nu lezen. Geen zin om te lezen? Kijk dan naar Inside the mind of a master procastinator van Tim Urban.

🔋 Het continu aanpassen aan veranderende omstandigheden is zeker niet voor elke medewerker of elke organisatie weggelegd. Erik van Engelen en Joanne Zwueste delen hun lessen van twee jaar ’agile’ bij Eneco.


Positieve feedback over mijn apptip van vorige week. Daarom vanaf nu een nieuwe rubriek. Of eigenlijk, de eerste rubriek. Apptip van de week.


🔔 Apptip van de week: Gebruik je een Macbook of iMac. Installeer dan Magnet. Een superhandig app om je applicaties snel en eenvoudig te ordenen over je scherm.

#1903

📊 Het is maar hoe je het bekijkt, maar op deze 6 punten is de wereld is er de afgelopen twee eeuwen flink op vooruit gegaan.

🙇‍♂️ Solliciteren is een uitdaging – niet alleen voor de sollicitant, ook voor de werkgever. Iedereen heeft onbewuste associaties bij bepaalde groepen en we kiezen als nieuwe collega toch graag iemand die op onszelf lijkt, waarmee we mogelijk de beste kandidaat mislopen. Dit kun je er als werkgever tegen doen.

🍽 De persoon aan het hoofd van de vergadertafel is de leider van het gesprek, tenzij deze met zijn rug naar de deur zit. Dat maakt hem of haar immers kwetsbaar voor 'aanvallen' van achteren. De plaats aan tafel kies je strategisch. Dus ook thuis. Vaak wordt een kind aan de kop van de tafel gezet. “Dat is een praktische keuze, het is namelijk makkelijker met eten geven”, zegt familiecoach Miriam van Kreij. “Maar dat is de voorzittersplek, en daarmee geef je onbewust een koppositie of de prinsessenplek aan je kind.” Bekijk vooral de video even op deze pagina.

👩🏻‍💻 Op vakantie of voor zaken in het buitenland? Met de handige app Tripmode kun voorkomen dat je macbook of windows laptop ongewenst je databundel leeg maakt.

📖 Het is best gek dat we nog nooit écht hebben leren werken. Het boek GRIP van Rick Pastoor is echt een aanrader! Rick legt je stap voor stap uit hoe je slimmer werkt voor meer rust en ruimte in je hoofd.

🎨 Minder en korter vergaderen én de informatie krijgen die iedereen nodig heeft. Dat is het idee achter een Obeya. In deze centrale ruimte hangen alle targets, strategieën, korte- en langetermijndoelen voor iedereen zichtbaar aan de muur. Dat werkt niet alleen efficiënt, het levert vaak ook nieuwe ideeën op.


👶 Vier redenen waarom Agile wel werkt en één excuus waarom het niet werkt.

👾 Spelen jouw kinderen, neefjes, nichtjes ook Fortnite? Vergis je dan niet. Fortnite is geen spelletje. Het is een digitale ontmoetingsplaats waar meer dan 50 miljoen actieve bewoners elkaar dagelijks ontmoeten.

#1902

5️⃣ Verschillen tussen Agile Transformation en Agile Adoption lees je in dit artikel van Anthony Mesino. Nou ben ik niet zo’n definitie-purist, maar het artikel is nog steeds interessant en gaf mij weer wat nieuwe inzichten.

🎾 Agile…. Ik ben niet principieel vóór of tegen, maar het is soms wel goed om te beseffen dat er op dit moment geen bewijs is dat Agile projecten in gelijke situaties meer resultaat leveren.  Kies dus vooral bewust bij je volgende project. Agile wordt over het algemeen vaak wel leuker gevonden. En leuk is ook dit korte artikel van Richard Engelfriet. Lezen, dan weet je meteen waarom er een tennisbal bij dit item staan.


🥳 Wie wil er nou niet gelukkig zijn? Maar wat is werkgeluk? Ben Tiggerlaar legt in dit korte artikel het PERK model uit. En als je hier meer over wil lezen kun op de site van Berkeley meer lezen kijken.

🍫 Hoe het chocolade fabriekje Tony Chocolonely door het adviesbureau Accenture in de blockchain werd geketend - excuus voor deze flauwe woordgrap.  Er zitten zoveel consultancy en technologie lessen in dit mooi geschreven artikel, echt even lezen.

🌍 De wereldkaart is ongemerkt bijzonder. En dan doel ik op de Mercator weergave die iedereen kent. Door de bolling van de aarde zijn de verhoudingen niet correct. Op de website The True Size Of kun je op een interactieve landen met elkaar vergelijken. Wist je bijvoorbeeld dat Madagaskar veel groter is dan Zweden?


🎲 Bij een marketingbedrijf uit Maassluis, besloot het personeel gezamenlijk in een vergadering welke collega moest worden ontslagen. Iedereen schreef de naam van een collega op een post-it. Degenen met de meeste ‘stemmen’ vlogen eruit.


💌 Gebruik jij ook altijd dezelfde tekst om je mailtjes af te sluiten? “Met vriendelijke groet” bijvoorbeeld? Elk mailtje op exact dezelfde manier afsluiten is lomp. Tenminste, dat vindt Jasper van Kijk.


#46

🤔 Zijn we zelf eigenlijk wel in control bij het nemen van onze beslissingen. Dan Ariely laat in deze TED-talk zien dat we minder rationeel zijn, dan we misschien denken. Of hopen.

🕙 Jeff Bezos organiseert zijn meest belangrijke meetings ’s ochtends vóór 10 uur!  En jij zou dat ook moeten doen. Simpelweg een paar uurtjes eerder beginnen om je volle agenda weg te poetsen is overigens geen oplossing! Genoeg slapen is namelijk één van de 3 randvoorwaarden.

📻 In de podcast Ik weet het ook niet is in aflevering 034 Rick Pastoor te gast. Hij heeft een boek geschreven over simmer werken. Hoe wordt je de baas over je mailbox, hoe zet je je agenda in voor minder stress en hoe onthoud je dingen beter? Het boek komt pas in januari uit, pre-order plaatsen kan vandaag al. En om alvast warm te draaien: luister dan nu naar de podcast met Rick en Jelmer!

📚 Decennialang riepen bedrijven zo hard mogelijk hoe goed ze waren. Daarna begon het tijdperk van storytelling, waarin emotionele voorbeelden van klanten het werk moesten doen. Al gauw raakte de markt overstroomd met dit soort verhalen, dus men moest gauw op zoek naar iets nieuws om op te vallen. Kritisch vermogen zou zo maar eens de nieuwe hype kunnen worden, áls bedrijven daar de ballen voor hebben.

⚽️ Het Nederlands elftal lijkt weer op de goede weg te zijn, maar we komen ook van ver. Kijk eens naar deze interessante presentatie door Louis Van Gaal - vol zelfspot - over het zien van kansen en het hebben van een visie. Deze presentatie werd overigens gegeven aan ondernemers vlak voordat het WK 2014 in Brazilië begon en Nederland nog de halve finales haalde.

🔍 Agile in complexe omgevingen…. McKinsey spreekt zich uit. en lees dan ook even dit stukje over de botsende relatie tussen Agile en ‘Good Design’

🤖 Dan dit interessante ie artikel van Ivo Slabbers over de hoe van Digitale Transformatie. Ivo beschrijft hoe je op een succesvolle manier de digitale transformatie inzet door oog te hebben voor de behoeften van een veranderende maatschappij. En guess what? Het is eigenlijk net zo eenvoudig als het bestellen van een goeie pizza!

👊 Samenwerken met anderen is en blijft moeilijk. Wie een team leidt of zelf in een team werkt, heeft af te rekenen met botsende persoonlijkheden en ambities, onbegrip, moeilijke communicatie en ga zo maar door. Zo bouw je aan je dreamteam.

#43

🖥 Het is soms niet meer bij te houden hoe snel de ontwikkelingen en innovaties bij digitale werkplekken gaan. Daarom is het belangrijk om altijd één oog op de toekomst te richten. De belangrijkste trends voor 2019 staan hier voor jou op een rij. Doe er je voordeel mee! 

🏢 Welke kantoortijger droomt er niet van: nooit meer in de file, zélf bepalen waar je werkt en nooit meer naar een overbodige vergadering. Japke-d. Bouma hoorde over een bedrijf waar niemand op kantoor werkt. Ze belde de sales-directeur, thuis, in Londen.

🍀 Wat is beter? Geluk of wijsheid? Moeten we vertrouwen op onze gevoelens of onze kansen berekenen? In deze TED talk leren we van professioneel pokerspeelster Liv Boeree drie lessen over het nemen van besluiten.

🎓 Talentontwikkeling is een hot onderwerp! De economie draait op volle toeren en er heerst krapte op de arbeidsmarkt. Talentmanagement en het aantrekken en ontwikkelen van medewerkers is topprioriteit en staat bij veel bedrijven bovenaan op de HR-agenda. In deze blog beschrijft Sanne Müskens de meest opvallende trends op het gebied van talentontwikkeling.

🚑 Er komen minder en kleinere ziekenhuizen, grote internationale techreuzen nemen binnen 10 jaar minimaal 20% van de ziekenhuiszorg in Nederland over en ziekenhuispersoneel werkt dan minstens 1 dag per week buiten de muren van het ziekenhuis. Dat zijn enkele conclusies uit een onderzoek door Morgens naar de ziekenhuiszorg over 10 jaar. Vergeet niet ook het uitgebreid onderzoek te downloaden vanaf de site!

🤖 Robotrechters? Professor Corien Prins is hoogleraar Rechten aan Tilburg University en geeft o.a. antwoord op de vraag: “Zijn de dagen van de menselijke rechters geteld?”

#41

🤔 “I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed” sprak Martin Luther King op 28 augustus 1963. 24 jaar later brengt Microsoft in 1987 Powerpoint op de markt. Hoe zou het zijn gelopen als Martin Luther King de beschikking over Powerpoint zou hebben gehad?

🚗 Een mooi verhaal over de transitie van Ops naar DevOps bij Leaseweb.

❄ Getipt door een van de beste informatie analisten die ik ken. Het Cynefin-framework onderscheidt vijf verschillende contexten die vragen om ander gedrag. Als we de context waarbinnen we werken in organisaties beter begrijpen, kunnen we succesvolle manieren identificeren om organisaties te veranderen. De bedenker Dave Snowden legt het framework hier uit.

🇺🇸 Ben Tiggelaar interviewde eind september oud-president Barack Obama. Dit zijn de zeven belangrijkste lessen uit het gesprek.

🇩🇪 In Duitsland is er voor de tweede keer in korte tijd een asielzoeker uitgezet omdat een belangrijke fax te laat binnenkwam. In Nederland worden asielzaken inmiddels digitaal afgehandeld.

🔥 Het lijkt wel een epidemie. Er zitten zo veel jonge mensen thuis met een burn-out, dat eigenlijk iedereen tussen de 20 en 30 wel iemand kent die er last van heeft. Thijs Launspach vertelt je in dit college niet alleen waarom zo veel jonge mensen uitvallen, maar legt ook uit wat we daaraan kunnen doen.

#39

🤖 De combinatie van Artificial Intelligence en Fake News zorgt voor een schrikbarende toekomst. Kun jij het verschil zien tussen een echte en een nep video?

👩🏻‍💻 Waarom wil het maar niet vlotten met de IT in het overheidsdomein? Verklaringen te over, maar wanorde in regelgeving, werkwijze, verantwoordelijkheden en de daaruit volgende onmogelijke missie waar organisaties voor staan, zijn de schuldigen, schrijven Arnoud van Gemeren, Mels Dees, Hotze Zijlstra en Daan Rijsenbrij.

🐜 Waar komt de beroemde quote “It’s not a bug, it’s a feature.” toch vandaan?

🔝 Dit is de top 25 meest gevraagde interim profielen in 2018. Met op de eerste plaats algemeen programma- en projectmanagers. Ik weet nog wel een leuke organisaties waar je de beste project professionals kunt vinden.

🔘 Knoppen die er alleen zijn om jou een goed gevoel te geven. Over placebo knoppen in het openbare leven. Druk jij morgen nog op dat >|< knopje in de lift?

🍏 Uit de oude doos.... en filmpje over: “how to hire, manage and lead people.” en kijk dan daarna deze inspirende keynote van Roland Grootenboer over Duurzaam inzetbaarheid.  

👮‍♀️👨‍🚒 Tot slot dit lange artikel met de titel “How to Pick a Career (That Actually Fits You)” van Tim Urban. Leestijd circa 1 uur, dus ga er even goed voor zitten. Voor iedereen die van plan is om van carrière te wisselen of nog niet weet dat hij dat van plan zou moeten zijn.

#37

Allereerst bedankt  voor alle tips die ik sinds de vorige editie van jullie heb gekregen. De winnaar met meest waardevolle tip had ik een boek van David Marquet beloofd. De winnaar is Michael Bres van Axis into Management. Nu weet ik zeker dat hij het boek van Marquet al heeft gelezen, dus ik ga hem komende week nog even verrassen met iets anders.

🎯 Hoe werken teams samen aan succes? Charles Duhigg, schrijver van o.a. het boek Slimmer, sneller, beter kijkt naar SNL en Google en legt het ons haarfijn uit. Hoe? In een filmpje van 3 minuten.

🕷 Het gaat goed met Nederland. Het aantal banen neemt toe en we zijn allemaal op zoek naar nieuwe collega’s. Hoe het niet moet: Jeukwoorden in vacatureteksten.

👲 Waarom bij gedragsverandering trainen, teambuilding en kernwaarden niet werken. Organisatiecultuur is niet aan te leren. 

👾 Kijk allemaal nog eens een keer naar de moderne klassieker The Matrix. Leven we in een droomwereld? Of niet. Geïnspireerd door Descartes bespreekt Leon Geerdink het probleem dat we niet zeker lijken te kunnen weten dat onze ervaring zich niet in een droomwereld afspeelt of door een kwaadaardig demon veroorzaakt wordt. Leven we in een computerspel?

⏱ Wil je je persoonlijke productiviteit vergroten?Hoeveel tijd mag je investeren om je routines te verbeteren? Deze handige tabel bespaart je in ieder geval tijd om dit uit te rekenen,

🎧 Een uitgebreid interview met Daniel Ek, de CEO van Spotify, over o.a. doelgericht werken, ruimte voor creativiteit, de (on)zin van cultuur 

✍️ Tijdens vergaderingen maak ik aantekeningen. Dat hoort. De afgelopen jaren is mijn notitie methode flink veranderd en deze zal waarschijnlijk ook nog wel  en paar keer veranderen. Ik leer vooral door te kijken en te lezen hoe andere mensen hun aantekeningen organiseren.  Deze week stuitte ik ook nog op op dit filmpje over een verbetering van de Cornell methode…. het geeft mij wel inspiratie om mijn eigen methode nog eens onder de loep te nemen.

#35

❞ Mooie quote van Jeff Bezos: “the key to be right is knowing when you’re wrong”.

👲Ben je betrokken bij een cultuurverandering? Of zit je er midden in? Lees dan deze 5 grootste valkuilen eens. Ik voeg graag nog een 6e valkuil toe. Het woord cultuurverandering suggereert namelijk dat de cultuur een probleem is én dat je deze kunt oplossen door de cultuur zelf aan te pakken. Ik zie liever dat we met concrete problemen aan de slag aan.

🔋 Deze excentriekeling zou perfect passen voor de rol van meesterboef in de 25ste James Bond film die in 2019 uit moet komen. Elon Musk, eigenaar van Tesla en Space-X werd vorige week geïnterviewd door Marques Brownlee. 

🛒 Wat is gaaf bedrijf is Coolblue toch! Een interview met eindbaas Pieter Zwart sla ik dus ook niet over.  Bij Coolblue ligt de klanttevredenheid inmiddels op 96 procent. En hoe komt die zo hoog? ,,Heel simpel,’’ zegt Zwart. ,,Zorgen dat niemand je beoordeelt met een 6 of lager door je klanten een fantastische klantreis te bieden.’’ 

𝍈 En als we het dan toch over webwinkels hebben. Iets minder positief: Dit filmpje laat aardig zien hoe webwinkels met dark patterns jou online proberen te verleiden.

⚓️ In mijn youtube bubble kwam ik deze uitleg van David Marquet over organisatieverandering weer eens tegen. Marquet was kapitein op de onderzeeër USS Santa Fe. Daar zag hij hoe top-downleiderschap de manschappen soms regelrecht in gevaar bracht. Hij besloot zijn manschappen zelf de controle te geven: met verbluffende resultaten. 

🏅Meer weten over David Marquet? Volgende week geef ik zijn boek Gooi het roer om cadeau aan één van de lezers van deze nieuwsbrief. Kans maken? Stuur mij dan vóór vrijdag 7 september een tip (artikel, filmpje) voor in de volgende Newsz editie. De beste tip beloon ik met dit boek.

#34

🏖 Mijn vakantie zit er weer op. Tijd om weer vol energie aan de slag te gaan. Maar volgens Alan Lightman moeten we dat niet overdrijven! “Elk kantoor moet een stilteruimte hebben voor contemplatie, we moeten vaker zinloze wandelingen maken en totaal offline gaan”

🎁 Alexander Klopping heeft het HR-handboek van Blendle openbaar gemaakt. Een mooi inkijkje in de bedrijfscultuur van deze uit de kluiten gewassen startup.  Hoe beoordeelt Blendle haar medewerkers en worden salarissen bepaald. Wat zijn de feedback spelregels en wat betekent leiderschap voor iedere medewerker. 

🕔 Hoeveel uur per week besteed jij aan leren? Minder dan 5? Dan ben je volgens Charlie Munger onverantwoord bezig. Dit artikel geeft je praktische tips om efficiënt te leren en legt uit waarom het zo hard nodig is. En als je het goed doet, dan is het nog leuk ook.

👶 Deze vader heeft dankzij lead management principes het ochtendritueel met zijn peuter geoptimaliseerd. Binnen 15 minuten klaar voor school.

📃 Dit interessante artikel benoemdtwee belangrijke redenen waarom organisatie moeite hebben met Agile werken. Is dit voor jouw organisatie herkenbaar? Lees dan vooral door en kijk ook naar de 6 praktische tips om het beter te doen.

🏉 Werkt er een scrummaster in je omgeving? Vraag hem dan eens wat zijn of haar rol precies betekend en waar een scrummaster verantwoordelijk voor is. Krijg je een vaag of vrijblijvend antwoord? Lees dan het antwoord van Sjoerd Nijland een keer. Hij slaat wat mij betreft de spijker aardig op zijn kop. Ben je zelf scrummaster? Lees het artikel dan twee keer.

🚞 De NS is geel geworden, actief, krachtig, modern, opvallend en hip. Zo kopte de krant toen de Nederlandse Spoorwegen haar huisstijl bekend maakte in 1968. Kijk naar de RTV Utrecht docU: Een tijdloos ontwerp, 50 jaar NS huisstijl

👨‍💼👩‍💼 Bij de Rijksoverheid heeft 92 % van de werkenden een vast contract. Het Rijk wil de ontwikkelingen volgen op de arbeidsmarkt en daarbij ook meer ruimte voor inhuur . Dat is te lezen in het stuk  Strategisch Personeelsbeleid Rijk 2025 , waarin minister Kajsa Ollongren onder meer uit de doeken doet hoe de Rijksoverheid als werkgever de arbeidsmarkt gaat benaderen. Het stuk is akkoord bevonden door het kabinet en ligt nu bij de Tweede Kamer.

#30

🦖 Gewoontes bevragen levert niet alleen efficiëntie op, maar ook een radicaal andere kijk op werk, stelt filosoof Karim Benammar. ‘De dingen die we niet kunnen veranderen, houden ons bezig, terwijl we de structuren die we zelf hebben geschapen niet aan willen passen uit gewoonte.’ Veel gewoontes op de werkvloer zijn gebaseerd op eeuwenoude aannames. Doorbreek de gewoonte. Nu.

🔫 Sasha Baron Cohen zet Amerika te kijk. Waarom leraren bewapenen, zoals de National Rifle Association wil, als je dat ook met leerlingen kunt doen? Morad lanceert het programma ‘Kinderguardians’, en krijgt de activist Philip Van Cleave zover in een kindvriendelijk reclamefilmpje wapens aan te prijzen die verstopt zitten in knuffeldieren.  Heerlijke zelfspot. Je kijkt, Je gelooft het niet, maar alleen Cohen is acteur in deze zotte spot. Filmpje

📊 Hoe bouw je een high-performance organisatie? Simpel, vergroot het vertrouwen. Nou ja simpel. In dit artikel krijg je in ieder geval 8 tips.

🏉 Agile adviesbureaus schieten nog steeds als paddestoelen uit de grond. Maar het tegengeluid wordt ook steeds sterker. Is Agile op zijn retour? Dat denk ik niet, maar als organisatie denken dat haar wendbaarheid toeneemt door SCRUM of SAFe te implementeren, dan kom je van een koude kermis thuis.

Ik ga een paar weekjes op vakantie. De volgende nieuwsmail verschijnt daarom pas over drie weken weer in je mailbox. Reageren? Of heb je tips voor de volgende nieuwsmail? Ik hoor het graag.

#29

🎧 Vakantietijd! Heb je nog een lange autorit of vlucht voor de boeg? Luister dan naar de waanzinnig interessante podcast Caliphate geproduceerd door The New York Times. In 10 afleveringen van ongeveer 30 minuten hoor je het bijzondere verhaal van Abu Huzaifa die als tiener langzaam radicaliseerde. Je krijgt een fascinerend inkijkje in de werking van IS.

💶 We hebben een haat liefde verhouding met onze banken. We vertrouwen ze al ons geld toe, maar we krijgen er weinig vertrouwen voor terug

📈 Krapte op de arbeidsmarkt door de aantrekkelijke economie bereikt een nieuwe hoogtepunt. Recruitment bureaus zetten tegenwoordig recruitment bureaus in om recruiters te werven.

📺 Deze expert legt op vijf verschillende niveaus uit wat blockchain technologie is?

🛒 Steeds vaker starten mijn online aankopen bij The Wirecutter. Een briljante website die de meest uiteenlopende producten test. Van wc-papier, tot laptops en speeltjes voor je huisdieren. Met één klik bestel je vervolgens bij Amazon (in Duitsland) en worden je producten gratis (in Nederland) thuisbezorgd.

🤹‍♀️Wat een fantastisch speelgoed is Lego! Maar je kunt er zoveel meer mee. Je kunt je bijvoorbeeld je dag efficiënter indelen of pak het grootser aan en certificeer je bedrijf als Lego Serious Play organisatie! 

Reageren? Of heb je tips voor een volgende nieuwsmail? Ik hoor het graag.

#28

Bedankt voor alle steun en feedback op de eerste editie van mijn #Newszbrief! Één keer per week, vlak vóór of in het weekend leuke tips en (voor mij) interessante verwijzingen naar het grote web. Een leuke manier om  mezelf  te dwingen om één keer per week mijn observaties te organiseren. 

Wil je deze nieuwsmail niet meer ontvangen. Schrijf je dan onderaan deze nieuwsbrief gewoon uit. Geen probleem!

 • In een hierarchy groeien mensen door tot het niveau van hun eigen incompetentie. Tenminste, zo stelde  Laurence J. Peter in 1969 enigszins satirisch in zijn boek. The Harvard Business Review heeft deze stelling nu onderzocht en wat blijkt…. The Peter Principle zou zo maar eens waar kunnen zijn.
   
 • Kantoortuinen blijken slecht voor teamwork en wil je nog wat tips om je thuiswerkplek beter in te richten? Kijk dan hier.
   
 • Projecten zijn niet altijd succesvol. IT projecten zeker niet! Oorzaken liggen niet altijd - of zelfs meestal niet - bij de IT-ers zelf. Hoe is dat op jouw project? Kijk eens naar deze 5 tekenen dat je project gaat falen. Misschien kun je er nog iets aan doen.
   
 • De IT-organisatie van de Rabobank heeft twee fysieke 3D modelen van hun huidige en toekomstige IT-infrastructuur en applicatielandschap gemaakt. Visualiseren 2.0.

Bonusmateriaal (en ook iets minder serieus)


Reageren? Of heb je tips voor een volgende nieuwsmail? Ik hoor het graag.

Heb je de smaak te pakken? Alle voorgaande edities zijn hier terug te lezen.

#27

Ik start vanaf deze week met een nieuwsmail. Vanaf nu één keer per week, vlak vóór of in het weekend leuke tips en (voor mij) interessante verwijzingen naar het grote web. Een leuke manier om mezelf te dwingen om één keer per week mijn observaties te organiseren. Maar van dwang is pas sprake, als een nieuwsbrief ook lezers heeft. Dus bij deze gefeliciteerd! Jij bent nu één van de lezers. Dankjewel!

Wil je deze nieuwsmail niet meer ontvangen. Schrijf je dan onderaan deze nieuwsbrief gewoon uit. Geen probleem!

 • Werk jij of je organisatie met user stories? Lees dan eens dit interessante artikelwaarom Job Stories veel beter zijn. 
 • Ik leerde deze week dat het bel-me-niet-register niet van toepassing is voor bedrijven waar je nu of ooit klant bent geweest. Wil je ook door deze bedrijven niet meer benaderd worden, dan kun je je relatief eenvoudig beroepen op de Recht Van Verzet procedure. Ben benieuwd of Ziggo Zakelijk me nu niet meer belt!
 • Ik sluit vandaag het boek Sapiens van Yuval Noah Harari. Hij beschrijft een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we geworden wie we nu zijn?
 • Het tweede boek van Yuval ligt al klaar. Homo Deus gaat over technologische vooruitgang en de sociale gevolgen. 
 • In dezelfde lijn, maar geen zin om te lezen? Youtube dan een keer naar dit interview met Stephen Fry door Adriaan van Dis.

Reageren? Of heb je tips voor een volgende nieuwsmail? Ik hoor het graag.