#35

❞ Mooie quote van Jeff Bezos: “the key to be right is knowing when you’re wrong”.

👲Ben je betrokken bij een cultuurverandering? Of zit je er midden in? Lees dan deze 5 grootste valkuilen eens. Ik voeg graag nog een 6e valkuil toe. Het woord cultuurverandering suggereert namelijk dat de cultuur een probleem is én dat je deze kunt oplossen door de cultuur zelf aan te pakken. Ik zie liever dat we met concrete problemen aan de slag aan.

🔋 Deze excentriekeling zou perfect passen voor de rol van meesterboef in de 25ste James Bond film die in 2019 uit moet komen. Elon Musk, eigenaar van Tesla en Space-X werd vorige week geïnterviewd door Marques Brownlee. 

🛒 Wat is gaaf bedrijf is Coolblue toch! Een interview met eindbaas Pieter Zwart sla ik dus ook niet over.  Bij Coolblue ligt de klanttevredenheid inmiddels op 96 procent. En hoe komt die zo hoog? ,,Heel simpel,’’ zegt Zwart. ,,Zorgen dat niemand je beoordeelt met een 6 of lager door je klanten een fantastische klantreis te bieden.’’ 

𝍈 En als we het dan toch over webwinkels hebben. Iets minder positief: Dit filmpje laat aardig zien hoe webwinkels met dark patterns jou online proberen te verleiden.

⚓️ In mijn youtube bubble kwam ik deze uitleg van David Marquet over organisatieverandering weer eens tegen. Marquet was kapitein op de onderzeeër USS Santa Fe. Daar zag hij hoe top-downleiderschap de manschappen soms regelrecht in gevaar bracht. Hij besloot zijn manschappen zelf de controle te geven: met verbluffende resultaten. 

🏅Meer weten over David Marquet? Volgende week geef ik zijn boek Gooi het roer om cadeau aan één van de lezers van deze nieuwsbrief. Kans maken? Stuur mij dan vóór vrijdag 7 september een tip (artikel, filmpje) voor in de volgende Newsz editie. De beste tip beloon ik met dit boek.