Door de ogen van Shanine

In de rubriek ‘projectmanagement door de ogen van..’ vragen wij alle Areszers naar hun persoonlijke kijk op de rol die zij vervullen. In deze blog spreken we met Shanine. Shanine is sinds juni 2020 werkzaam bij Aresz en vervult de rol als technisch projectleider.  

In een korte tijd ben je doorgegroeid van PMO’er naar projectmanager en nu vervul je de rol van technisch projectleider. Zie je overlap in deze rollen of zijn ze totaal verschillend?
”Er zit zeker overlap in de verschillende rollen. De eerste is natuurlijk dat het rollen zijn die toegepast worden in een projectaanpak en -omgeving. Ook zie ik meerdere competenties en kwaliteiten die nodig zijn in deze rollen, namelijk:

  • Sociaal

  • Transparant

  • Communicatief

  • Eerlijk

  • Toegankelijk

Daarnaast vind ik het belangrijk om betrokken te zijn bij de werkomgeving en de collega’s. Dit probeer ik in elke rol zo veel mogelijk te doen. Zeker als projectmanager heb je er profijt van. Door interesse in iemand te tonen en te achterhalen waar iemands doelen en kwaliteiten liggen, is het samenstellen van een team en het inzetten op krachten en zwaktes namelijk een stuk gemakkelijker. Maar ook als PMO’er ligt hier een kracht om de projectmanager in te ondersteunen. In sommige organisaties zijn zij vaak degene die dichter bij het team staan.”

Je hebt een duidelijk beeld hoe je tijdens een project met betrekking tot het team aan de slag wilt gaan, maar wanneer is een project voor jou succesvol afgerond?
”Naast het leveren van het beoogde resultaat van het project, ben ik pas tevreden als het team en de stakeholders het gevoel hebben voldoende betrokken te zijn geweest. Er moet een gevoel zijn dat we dit gezamenlijk hebben opgeleverd en tot een succes hebben gebracht. De focus ligt hierbij misschien wel het meest op de eindgebruiker. Soms wordt deze groep nog weleens vergeten. Al met al vind ik beleving en samenwerking het aller belangrijkst!”

Je richt je dus graag op de mens, maar hoe hou je de werkzaamheden overzichtelijk?
”De kunst zit, volgens mij, vooral in het zo overzichtelijk en compact mogelijk houden van rapportages en de verschillende taken die uitstaan. Dit is soms wel eens lastig, zeker in grote organisaties waar veel verschillende applicaties worden gebruikt. Voor mijn eigen taken, zowel op werk als privé, gebruik ik vaak Microsoft Tasks. Dit is een compacte en simpele tool om vooral in kleine of deelprojecten het overzicht te behouden en samen met een team in te werken. Maar ook vanwege de integratie met Teams en de taken vanuit daar gecentraliseerd (kunnen) zijn. Voor grotere en complexere projecten, met een Agile aanpak, vind ik Jira een fijne tool. Hier werk ik mee bij de politie. De tool heeft veel uitgebreide opties en mogelijkheden om een dashboard te creëren voor bijvoorbeeld rapportages. Ook Fortes Change Cloud is een fijne tool om mee te werken.”

Als laatste vraag kunnen we natuurlijk niets anders dan vragen naar de toekomst. Hoe zie jij het vak projectmanagement in 2040?
“Omdat de technologie zo snel evalueert vindt ik het onmogelijk om te voorspellen waar we in 2040 staan. Ik geloof zeker dat het vak projectmanagement blijft bestaan. Veel dingen zullen juist meer vanuit een projectmethode worden opgepakt. Door de veranderende wereld worden processen veel korter op eenzelfde manier toegepast en uitgevoerd. Veranderingen zullen vaker noodzakelijk zijn om mee te kunnen lopen. Daarnaast ben ik van mening dat vanwege de hoge mate van het menselijk aspect, de interactie, samenwerking en communicatie niet alles geautomatiseerd kan worden. Maar wie weet, misschien doen we dat allemaal wel via een hologram uit de muur..”

FAQ

Hoe ziet Shanine de rol van een technisch projectleider ten opzichte van haar eerdere rollen binnen projectmanagement?

Shanine ziet zeker overlap tussen de rollen van PMO'er, projectmanager en technisch projectleider, vooral omdat ze allemaal worden toegepast in een projectomgeving. Ze benadrukt dat competenties zoals sociaal zijn, transparantie, communicatie, eerlijkheid en toegankelijkheid essentieel zijn in al deze rollen. Bovendien hecht ze veel waarde aan betrokkenheid bij het team en de collega's, omdat dit het samenstellen van een team en het benutten van krachten en zwaktes vergemakkelijkt.

Wat beschouwt Shanine als het succesvol afronden van een project?

Shanine beschouwt een project pas als succesvol afgerond wanneer het beoogde resultaat is behaald en wanneer zowel het team als de stakeholders zich voldoende betrokken voelen bij het project. Ze benadrukt het belang van een gezamenlijk gevoel van succes en de focus op de eindgebruiker, omdat deze groep soms over het hoofd wordt gezien. Beleving en samenwerking zijn volgens haar de belangrijkste aspecten van succes.

Hoe houdt Shanine haar werkzaamheden overzichtelijk, vooral gezien de complexiteit van projecten in grote organisaties?

Shanine houdt haar werkzaamheden overzichtelijk door gebruik te maken van tools zoals Microsoft Tasks voor kleine of deelprojecten, en Jira voor grotere en complexere projecten met een Agile aanpak. Ze benadrukt het belang van compacte en simpele tools om het overzicht te behouden en werkt graag met tools die geïntegreerd zijn met andere platforms zoals Microsoft Teams.

Vorige
Vorige

De Areszer bij GGD GHOR

Volgende
Volgende

De Areszer bij IND