Integraal Zorgakkoord (IZA): Samen naar een gezonde zorg!

Het is geen geheim, de zorg staat onder druk! De werkdruk is hoog en er is een personeelstekort. Bovendien verandert en neemt de zorgvraag toe. Hierdoor krijgen patiënten niet altijd de zorg die ze nodig hebben. Tel daar de stijgende zorgkosten bij op. Kortom, de zorg is een zorgenkindje geworden. Maar ondertussen willen we het allemaal; toegankelijke, kwalitatieve en betaalbare zorg. Om te werken aan gezonde zorg, is in september het Integraal Zorgakkoord tot stand gekomen. Wij van Aresz zijn hierin gedoken en willen jullie graag op de hoogte brengen.  

Binnen het Integraal Zorgakkoord is passende zorg hét uitgangspunt. In 2040 moet de zorg, volgens het akkoord, optimaal bijdragen aan het gezond (samen)leven van alle mensen in Nederland. Zonder dat er meer mensen en middelen beschikbaar zijn dan nu, en dat met zo min mogelijk impact op het milieu.  

 ‘Passende zorg en ondersteuning op de juiste plek, afgestemd met de patiënt, met nadruk op gezondheid.’ 

Het akkoord bestaat uit verschillende uitgangspunten om deze passende zorg mogelijk te maken. Zo is samenwerking tussen regio’s en zorgdomeinen essentieel om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Het verbeteren van eerstelijnszorg met meer tijd voor patiënten en het stimuleren van een gezonde leefstijl speelt ook een grote rol in het akkoord. Het gaat hierbij om preventieve zorg. Tegelijkertijd moet werken in de zorg aantrekkelijk zijn en blijven door de werkdruk te verlagen, carrièremogelijkheden te optimaliseren en administratieve taken te reduceren. 

Digitalisering is niet weg te denken in de zorg. Zo is passende zorg steeds vaker hybride; een combinatie van fysiek en digitaal. Het uitgangspunt hierin is ‘zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan’. (Medische) Gegevens worden uitgewisseld via systemen om zo patiënten digitaal en op afstand te kunnen ondersteunen. Volgens het akkoord, zal deze digitale (zelf)zorg leiden tot verlichting van de werkdruk.  

“Dit akkoord is een stap in de goede richting. We moeten er alleen op letten dat we niet blijven steken in de technische vraagstukken, maar dat er echt waarde wordt gecreëerd in de zorg. Tenslotte blijft het de vraag of het Integraal Zorgakkoord het personeelstekort en de toenemende zorgkosten daadwerkelijk aanpakt”, zegt Bas Janssen, consultant bij Aresz.  

Weten wat er speelt in de zorg vinden we erg belangrijk. Zo kunnen we met een doelgerichte en wendbare aanpak blijvende waarde creëren. Kunnen we jou helpen met het structureren, sturen, beheersen en verbeteren van (IT) projecten in de zorg? Of wil je meer weten over het Integraal Zorgakkoord? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Bron: https://open.overheid.nl/repository/ronl-464b0967c396f0f6cc75069e52d1d1ace9a838a6/1/pdf/Integraal%20Zorg%20Akkoord.pdf 

 

FAQ

Hoe draagt het Integraal Zorgakkoord bij aan de missie van Aresz in het verbeteren van de gezondheidszorg?

Het Integraal Zorgakkoord richt zich op het realiseren van passende zorg en ondersteuning, wat nauw aansluit bij de doelstelling van Aresz om waarde te creëren en een doelgerichte aanpak te hanteren in de gezondheidszorg. Door de focus op samenwerking, preventie en digitalisering kan Aresz haar expertise inzetten om bij te dragen aan de realisatie van deze doelen.

Op welke manier kan Aresz helpen bij het aanpakken van de uitdagingen in de zorgsector, zoals de hoge werkdruk en het personeelstekort?

Aresz kan helpen door het structureren, sturen, beheersen en verbeteren van (IT) projecten in de zorg, waardoor processen efficiënter verlopen en de werkdruk kan worden verlicht. Daarnaast kan Aresz adviseren over het optimaliseren van carrièremogelijkheden en het verminderen van administratieve taken, wat bijdraagt aan het aantrekkelijker maken van werken in de zorg

Waarom is het voor Aresz belangrijk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen zoals het Integraal Zorgakkoord?

Het begrijpen van initiatieven zoals het Integraal Zorgakkoord stelt Aresz in staat om haar diensten en expertise af te stemmen op de behoeften van de zorgsector. Door op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen kan Aresz een relevante en effectieve bijdrage leveren aan het verbeteren van de gezondheidszorg, wat essentieel is voor het realiseren van blijvende waarde en het creëren van positieve impact.

Vorige
Vorige

Kennissessie Projectmanagement bij de Leprastichting

Volgende
Volgende

Aresz Portfolio Plattegrond