Welke veranderkleur heb jij?

Sinds dit jaar werken onze consultants in werkgroepen gericht op het vergaren van kennis en kunde over specifieke onderwerpen ter verbreding van ons vakgebied. Deze kennis en kunde wordt onder het mom van onze kernwaarde ‘delen’ gedeeld met alle Areszers. In deze blog nemen we je mee in een training over Veranderkunde verzorgd door Twynstra en Gudde.

Onder enthousiaste begeleiding van Tibbe en Aleid kregen we een korte introductie op het thema. We werden meegenomen in het kleurendenken van de Caluwé en Vermaak. Binnen deze theorie onderscheiden we vijf manieren van denken over veranderen: 
 
Geeldruk
De belangen van de belangrijkste spelers bij elkaar kunt brengen tot een consensus door middel van een onderhandelingsproces
 
Blauwdruk
Onderzoekt wat de beste oplossing is en die planmatig implementeert in een rationeel proces

Rooddruk
Mensen op de juiste manier prikkelt, zodat ze zich gewaardeerd en gezien voelen in een sociaal proces
 
Groendruk
Mensen in leersituaties brengt, ze bewuster en bekwamer maakt waardoor hun vermogens toenemen op het werk in een ontwikkelproces

Witdruk
Spontane evolutie een handje helpt door ruimte te geven waar energie zit en blokkades slecht in een dynamiserend proces

Naast dat mensen een natuurlijke voorkeur hebben voor een veranderkleur, hebben ook verandervraagstukken een dominante kleur. Maar welke kleur hebben we zelf? Dit hebben we onderzocht. Meestal heb je 1 kern kleur, een aantal vaardigheidskleuren, maar ook een allergie kleur. Om dit in de praktijk te brengen gingen we in groepen aan de slag met de ‘Kleuren Interventie game’.

KING b.v.

Het bedrijf KING b.v. moest veranderen. Elke groep kreeg een andere verandervraagstuk. Het doel? Voortgang in je veranderopgave boeken en zorgen dat je team aan boord blijft en ook je klanten in de gaten te houden.  

Binnen de groep werden verschillende rollen (van HR-manager tot veranderaar) toebedeeld met elk verschillende doelen. Er was informatie beschikbaar over het bedrijf, de medewerkers en hun onderlinge verhoudingen, eerdere uitgevoerde interventies etc.  Op basis de opdracht en de informatie werd een interventie strategie opgesteld: individuele interventies, groepsinterventies en klantinterventies. Onze verwachting over de invloed van de interventies schreven we op. De uitkomst van de gekozen interventies werd zichtbaar door middel van lego-poppetjes (medewerkers van King b.v.) op bootjes.  Voor op de boot stonden de enthousiastelingen, achter op de boot werd dit al wat minder en uit de boot zwommen (door middel van een zwemvest) of zonken de medewerkers. Zij waren het er niet mee eens.

Het doel van de spelsimulatie was om de complexiteit van verandering te ervaren. Wij trokken de volgende lessen uit de training:

  • Wanneer je iemand kwijtraakt in een verandertraject kost het veel moeite om deze persoon weer terug aan boord te krijgen (letterlijk). Iemand moet eerst uit de weerstand komen.  

  • Als je weet wat voor kleur je veranderopgave heeft kun je hier ook de interventies op toepassen.  

  • Je kunt niet altijd iedereen meekrijgen en er is niet één beste oplossing.
     

We sloten deze dag toepasselijk af door met alle collega’s een rondje te gaan varen door de Utrechtse grachten. Gelukkig viel er niemand van de boot af.  

FAQ

Wat is het belang van veranderkunde voor Aresz Project Professionals, en hoe draagt kennis van veranderkleuren bij aan effectieve veranderingen binnen projecten?

Veranderkunde speelt een cruciale rol voor Aresz omdat het ons in staat stelt om effectief om te gaan met veranderingsprocessen binnen projecten. Door inzicht te hebben in de verschillende veranderkleuren, zoals geel, blauw, rood, groen en wit, kunnen we passende interventies toepassen en de complexiteit van veranderingen beter begrijpen.

Hoe heeft de training over Veranderkunde bij Twynstra en Gudde de aanpak van Aresz beïnvloed?

De training heeft Aresz geholpen om de complexiteit van veranderingen beter te begrijpen en heeft ons geleerd hoe we effectieve interventies kunnen toepassen op basis van de dominante kleur van het verandervraagstuk. Hierdoor zijn we beter in staat om veranderingen te managen en te zorgen dat teams betrokken blijven.

Wat zijn enkele belangrijke lessen die Aresz hebben geleerd uit de training over Veranderkunde?

Enkele belangrijke lessen die Aresz hebben geleerd, zijn onder meer het belang van het overwinnen van weerstand in verandertrajecten, het afstemmen van interventies op de dominante kleur van de veranderopgave en het besef dat er niet één beste oplossing is voor veranderingsprocessen.

Vorige
Vorige

Hoe staan jouw project financiën erbij?

Volgende
Volgende

De Areszer bij GGD GHOR