Projectmanagement: Agile versus Traditioneel 

 Projectmanagement: Agile versus Traditioneel 

Het jongleren met projecten is een ware kunst. Aan de ene kant moet je stevig vasthouden aan structuur, maar aan de andere kant moet je ook flexibel genoeg zijn om met de stroming mee te bewegen. Het is de taak van een projectmanager om deze delicate balans te behouden en ervoor te zorgen dat projecten als een goed geoliede machine draaien. Gelukkig zijn er verschillende methoden die ons hierbij de helpende hand reiken. Laten we eens dieper ingaan op de twee populairste benaderingen: traditioneel projectmanagement en agile methoden. 

Aresz werknemer

“Zoals de naam al doet vermoeden, draait het bij agile om flexibel reageren op verandering, eerder dan star plannen.”

  

Traditioneel Projectmanagement  

Traditioneel projectmanagement vaart doorgaans op de watervalmethode. Het watervallen is als een gestage stroom van fasen, waarbij elke fase keurig op de vorige volgt. Dit betekent strakke planningen en het van tevoren vaststellen van rollen en verantwoordelijkheden. Alles is gericht op het einddoel dat vanaf het begin wordt vastgesteld, en afwijkingen zijn not done. Het is alsof je op rails rijdt, zonder al te veel afleidingen onderweg. 

Deze rigide structuur geeft de projectmanager veel grip en helpt bij het beheersen van risico's. De projectmanager heeft als taak om alles binnen de vooraf bepaalde scope, tijdlijnen en budgetten te houden, en fungeert als een spil in het web, waarbij alle communicatie en processen samenkomen. 

  

Agile 

Agile is een term die een hele lading aan methoden omvat, waarvan Scrum waarschijnlijk de bekendste is. Zoals de naam al doet vermoeden, draait het bij agile om flexibel reageren op verandering, eerder dan star plannen. Verandering is een constante in projecten volgens agile, waardoor het vermogen om snel en wendbaar te zijn van groot belang is. 

Om deze flexibiliteit te behouden, werken multidisciplinaire teams van experts samen, waarbij directe communicatie en samenwerking centraal staan. Agile draait om het opleveren van werkende producten in kleine, behapbare stukken tijdens korte werkcycli (sprints) van een paar weken. Dit staat haaks op het uitgebreid documenteren van het werk; het gaat om actie boven woorden.  

Een belangrijk aspect van agile projectmanagement is de nauwe samenwerking met de klant, waarbij een soepele interactie belangrijker is dan het volgen van strikte contractuele afspraken.  

De rol van een projectmanager binnen agile is voornamelijk faciliterend en ondersteunend. Het draait om het wegnemen van obstakels, het coachen van teamleden en het zorgen voor een optimale communicatie binnen het team en met belanghebbenden. 

  

Aresz traditioneel of agile

“ In de praktijk bestaat er geen one-size-fits-all aanpak. “

Traditioneel of Agile: Wat is de beste aanpak? 

In de praktijk bestaat er geen one-size-fits-all aanpak. Beide methoden hebben hun eigen voordelen en nadelen. Agile is uitermate geschikt voor innovatieve projecten waar veranderingen aan de orde van de dag zijn en klantbetrokkenheid essentieel is. Denk aan softwareontwikkeling, waar agile zijn oorsprong vindt, of andere projecten waarbij producten iteratief worden ontwikkeld. 

Traditioneel projectmanagement komt daarentegen beter tot zijn recht bij processen met goed gedefinieerde stappen en minimale veranderingen, zoals bouwprojecten of productieprocessen. 

In de praktijk zien we echter vaak een hybride aanpak, waarbij elementen van beide methoden worden gecombineerd om een unieke projectmanagementbenadering te creëren die het beste past bij de specifieke behoeften van het project of de voorkeuren van het team. 

🔍 Wil je meer weten over projectmanagement en welke aanpak het beste bij jouw project past? Klik dan hieronder op de knop voor een diepere duik in Agile versus Traditioneel projectmanagement!

FAQ

Wat zijn de twee populairste benaderingen van projectmanagement?

De twee populairste benaderingen van projectmanagement zijn traditioneel projectmanagement en agile methoden.

Wat is het kenmerkende verschil tussen traditioneel projectmanagement en agile methoden?

Het kenmerkende verschil is dat traditioneel projectmanagement zich richt op strakke planningen en het van tevoren vaststellen van rollen en verantwoordelijkheden, terwijl agile methoden flexibel reageren op verandering benadrukken.

Wat zijn de voordelen van agile projectmanagement ten opzichte van traditioneel projectmanagement?

Agile projectmanagement is geschikt voor innovatieve projecten waar veranderingen aan de orde van de dag zijn en klantbetrokkenheid essentieel is. Het staat ook bekend om zijn vermogen om snel en wendbaar te zijn.

Wat is de rol van een projectmanager binnen agile projectmanagement?

De rol van een projectmanager binnen agile is voornamelijk faciliterend en ondersteunend. Het draait om het wegnemen van obstakels, het coachen van teamleden en het zorgen voor een optimale communicatie binnen het team en met belanghebbenden.

Waarom wordt er vaak een hybride aanpak gebruikt in de praktijk?

In de praktijk wordt vaak een hybride aanpak gebruikt omdat beide methoden hun eigen voordelen en nadelen hebben. Door elementen van beide methoden te combineren, kan een unieke projectmanagementbenadering worden gecreëerd die het beste past bij de specifieke behoeften van het project of de voorkeuren van het team.

Meer blogs

Vorige
Vorige

Inspiratiesessie Sovee

Volgende
Volgende

Energizers, meer dan even gek doen.